Bunzlau Castle geschiedenis

Het verhaal achter het prachtige servies: Bunzlau .

 'niks geen massaproductie maar pure ambacht'

Ken jij het ook? Wellicht heb je het weleens zien staan, of een keer bij een vriendin een kopje thee of koffie gedronken uit zo'n kleurrijke beker. De heldere blauwe kleuren zijn bijna niet te missen en zeer herkenbaar. Het servies zelf is niet alleen mooi… maar ook het verhaal achter dit geweldige met de handgemaakte en handgedecoreerde servies van Bunzlau Castle.

Het begon allemaal… 
heel lang geleden ergens in de Middeleeuwen, in het Duitse grensplaatsje Bunzlau, tegenwoordig Boleslawiec. Destijds maakten de mensen met name functionele dingen zoals kruiken en tafelgerei. Deze versierden ze dan met witte klei. Later begon men te experimenteren met kleur, sponstechnieken en verschillende decoraties. Dit alles heeft geleid tot het ontstaan van het geweldige servies van Bunzlau zoals we het nu kennen.  
Ken je het decor Peacock Eyes? Ook wel het ‘Pauwenoog’. Dit decor werd in het begin van de 20ste eeuw ontworpen en was het allereerste decor. Dit herkenbare en typische decor wordt nog steeds gemaakt. 
Inmiddels worden de ontwerpen anno de 21ste eeuw ontworpen door ontwerpers en kunstenaars die zijn opgeleid aan  Academie voor de Fijne Kunst in Polen. Deze creatieve mensen  zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de vele motieven die met de hand op het aardewerk worden aangebracht.

De productie van Bunzlau Castle
Zo’n kopje of bordje komt niet zomaar even uit de fabriek rollen. Hier gaat heel veel liefde en handwerk aan vooraf.  De gehele productie van het servies, van klei tot mok, vindt plaats in het zuiden van Polen. Het aardewerk, dat de basis voor het servies vormt, wordt uitsluitend vervaardigd van mineraalrijke, ruwe klei. Bunzlau Castle mag met recht 'handgemaakt' worden genoemd: slechts enkele machines, waaronder een mengmachine en de oven worden dagelijks gebruikt voor de productie van het 'kale' aardewerk. Op een echte pottenbakkerstafel wordt het aardewerk gevormd en verder bewerkt.

Van de 376 werknemers is  maar liefst tachtig procent vrouw. De meeste Poolse dames zijn te vinden op de afdeling decoratie. Iedere dag worden hier sponsjes met kleine scharen tot verfijnde stempels geknipt. Het voorgebakken aardewerk – dit heet biscuit – wordt met deze sponsjes en met penselen gedecoreerd. Glazuur zorgt voor de welbekende, duurzame glans op het servies. Het servies wordt gebakken in een grote, elektrische oven bij een constante temperatuur van 1300ºC.
Nadat het servies is gedecoreerd, geglazuurd, en afgebakken, wordt het gereedgemaakt voor verzending. Het servies wordt over de hele wereld verstuurd..bijvoorbeeld naar Japan.. daar zijn ze ook zo gek op de kleur blauw.

Textiel 
Bunzlau Castle heeft ook een textiel lijn. De producten zijn pannenlappen, thee - hand doeken, keukenschort en servetten. De kleuren van deze producten zijn in de stijl van de decoren. Zo kan je de bunzlau castle ovenschaal vastpakken met de pannenlappen terwijl je een bunzlau schort aanhebt. Zo kan je geheel in stijl je lasanga of taart serveren. De textiel producten zijn van hoge kwaliteit net zoals de rest van het servies.

Kwaliteit 
Doordat mijnbunzlau.nl alleen Bunzlau Castle verkoopt weet je zeker dat de kwaliteit gewaarborgd is. In de webshop wordt alleen maar 1ste en 2e keuze verkocht. Bij de 1ste keus producten mogen geen productie fouten zitten zolas een luchtbelletje of verkeerd gedecoreerd. In de fabriek wordt de eerste controle gedaan zodra het in Nederland aankomt wordt het door Bunzlau Castle zelf nog een keer gecontroleerd. In de winkel zal ik nogmaals de producten controleren. Bij de 2e keus staat dit duidelijk vermeld. Vaak zie je er niks aan en het scheelt behoorlijk in prijs. 

mijnbunzlau.nl
De webshop vol met Bunzlau Castle. Er zijn zoveel produkten en verschillende decors van dat het onmogelijk is om alles op de site te zetten. Mocht er een product of decor niet opstaan mag je me altijd bellen of mailen. Ik vind dat het servies iets speciaals heeft daarom probeer ik van elke bestelling een cadeautje te maken. Bunzlau Castle heeft zoveel mooie kunstwerkjes dit is voor mij de reden dat er geen product mag missen in deze online winkel. 
 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »